Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki duszona z żubrówką
.Piersi kacze myjemy,skórkę nacinamy w wzdłuż i wszerz tak aby powstała kratka,nacieramy solą,pieprzem i majerankiem.Wkładamy do foliowego woreczka,dodajemy 5 łyżek oleju,masujemy mięsko przez folię aby olej dobrze oblepił całość.Następnie woreczek ciasno zawijamy,wkładamy do miseczki a następnie do lodówki na całą noc. 2.Na drugi dzień ok. godzinki do półtorej przed planowanym obiadem nagrzewamy suchą patelnię (najlepiej teflonową) i kładziemy na nią piersi skórką do dołu i smażymy na małym ogniu aż skórka będzie złoto-brązowa.Następnie odwracamy kaczuszkę skórką do góry i podsmażamy mięsko.Tak podsmażoną kaczuszkę ściągamy z patelni i odkładamy na talerz.Tłuszcz zostawiamy na patelni,dodajemy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę.Smażymy ją na złoto,następnie podlewamy żubrówką i sokiem jabłkowym,wkładamy piersi kaczki skórką do góry i dusimy na małym ogniu ok. godziny pamiętając o tym aby co jakiś czas obracać mięsko.Jeśli nadmiar sosu wyparuje podlewamy wodą. 15 min. przed końcem duszenia obieramy jabłko,kroimy go w gruba kostkę i wrzucamy do sosu.Sos doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ewentualnie cukrem.Sos zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Kaczuszkę podajemy z ziemniaczkami i np. surówką z kapusty pekińskiej.
Mikel
kontakt1982
Pozdrawiam!
robertjankopp
Ofelia
kontakt1982
z trawką :)
marietta