IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Kaczka z warzywami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Duszona kaczka z nutą żurawiny i pory.

Kaczka z warzywami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka z warzywami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z warzywami i żurawiną
Kaczkę myjemy i odcinamy udka oraz piersi. Odcinamy nadmiar tłuszczu. Skórę nacinamy smażymy i solimy z obu stron. Mięso smażymy na patelni z każdej strony po ok 10 minut. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy żurawinę, smażymy ok. 7 minut. Marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w cienkie plastry. Porę kroimy wzdłuż, myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę i porę wrzucamy do żurawiny i dusimy ok 7 minut. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i przesmażamy około 2 minuty. Na warzywa kładziemy usmażone porcje kaczki i całość zalewamy winem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podajemy na gorąco z ziemniaczkami lub ryżem i sezonową surówką. Smacznego!
Kaczka z warzywami i żurawiną
Mięso smażymy na patelni z obu stron po ok 10 minut.
Kaczka z warzywami i żurawiną
Masło roztapiamy w garnku i dodajemy żurawinę, smażymy ok. 7 minut.
Kaczka z warzywami i żurawiną
Marchewkę i porę wrzucamy do żurawiny i dusimy ok 7 minut.
Kaczka z warzywami i żurawiną
Na warzywa kładziemy usmażone porcje kaczki i zalewamy winem.

Tagi:

kaczka