Sposób przygotowania:
Kaczka z warzywami i żurawiną
Kaczkę myjemy i odcinamy udka oraz piersi. Odcinamy nadmiar tłuszczu. Skórę nacinamy smażymy i solimy z obu stron. Mięso smażymy na patelni z każdej strony po ok 10 minut. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy żurawinę, smażymy ok. 7 minut. Marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w cienkie plastry. Porę kroimy wzdłuż, myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę i porę wrzucamy do żurawiny i dusimy ok 7 minut. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i przesmażamy około 2 minuty. Na warzywa kładziemy usmażone porcje kaczki i całość zalewamy winem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podajemy na gorąco z ziemniaczkami lub ryżem i sezonową surówką. Smacznego!