Sposób przygotowania:
Czekoladowa panna cotta z owocową salsą
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru waniliowego. Ja użyłam domowego. Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić. Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką
Lukrecja_27