SUPERPRZEPIS

Czekoladowa panna cotta z owocową salsą

  • 1
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Czekoladowa panna cotta z owocową salsą Więcej zdjęć (5)

Kwaśno-pikantna salsa doskonale równoważy słodki smak czekoladowej panna cotty

Składniki:

Czekoladowa panna cotta z owocową salsą

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa panna cotta z owocową salsą
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru waniliowego. Ja użyłam domowego. Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić. Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką
Czekoladowa panna cotta z owocową salsą
Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę Dodać łyżkę cukru waniliowego Ja użyłam domowego
Czekoladowa panna cotta z owocową salsą
Wlać 400 ml śmietanki 30% dodać 100 ml mleka Garnuszek postawić na gazie ustawić mały płomień Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści uważając aby nie doprowadzić do zagotowania Zdjąć z ognia ostudzić
Czekoladowa panna cotta z owocową salsą
Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać Lekko ostudzić Połączyć z czekoladową śmietanką Ostudzić rozlać do kieliszków Wstawić do lodówki do stężenia
Czekoladowa panna cotta z owocową salsą
Tuż przed podaniem truskawki umyć osuszyć usunąć szypułki Pokroić w kosteczkę Kiwi obrać ze skórki również pokroić w kosteczkę Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem

Tagi:

czekolada