Sposób przygotowania:
Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
Jajka ubić z dodatkiem szczypty soli i cukru, ubijać do momentu powstania puszystej masy, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać na koniec dodać olej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto i wyrównać. Piec w temp. 180st około 10 minut po upieczeniu ciasto wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w roladę, odstawić do wystudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić z 100 ml śmietany 30% i odstawić do wystudzenia, pozostałą śmietanę ubić w trakcie ubijania dodać śmietanę z czekoladą i Śnieżkę, ubić na sztywno. Mielone orzechy dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Wystudzoną roladę rozwinąć i delikatnie zdjąć z niej papier, skropić naparem z kawy i posmarować po całości cienka warstwą dżemu, następnie kremem i ponownie zwinąć. Roladę zwijamy na papierze do pieczenia owijając ją w papier jak cukierka i tak zostawiamy do zastygnięcia.
Następnego dnia roladę rozwinąć z papieru i polać polewą czekoladową, dowolnie ozdobić po zastygnięciu polewy kroić na porcje.
Polewa czekoladowa:
W miseczce nad parą rozpuścić czekoladę i wymieszać z miodem oraz mlekiem.
Białą czekoladę rozpuścić z 100 ml śmietany 30% i odstawić do wystudzenia, pozostałą śmietanę ubić w trakcie ubijania dodać śmietanę z czekoladą i Śnieżkę, ubić na sztywno. Mielone orzechy dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Wystudzoną roladę rozwinąć i delikatnie zdjąć z niej papier, skropić naparem z kawy i posmarować po całości cienka warstwą dżemu, następnie kremem i ponownie zwinąć. Roladę zwijamy na papierze do pieczenia owijając ją w papier jak cukierka i tak zostawiamy do zastygnięcia.
Następnego dnia roladę rozwinąć z papieru i polać polewą czekoladową, dowolnie ozdobić po zastygnięciu polewy kroić na porcje.
Polewa czekoladowa:
W miseczce nad parą rozpuścić czekoladę i wymieszać z miodem oraz mlekiem.