jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rolada kawowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Rolada to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale także zachwyca smakiem. Polecam, zwłaszcza jeśli ktoś nigdy nie robił rolad. W brew pozorom to nic trudnego!

Rolada kawowo-czekoladowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada kawowo-czekoladowa

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt ciemny:
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta sody,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Masa kawowa do przełożenia i dekoracji
  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Ok. 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kopiata kawy parzonej,
  • Ewentualnie alkohol do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rolada kawowo-czekoladowa
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Gdy masa jest już puszysta dodajemy wymieszane sypkie składniki ora olej. Delikatnie mieszamy całość i wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po wyjęciu zawijamy go w zwilżoną ściereczkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny rozwijamy i smarujemy kawową masą. Ponownie zawijamy, dekorujemy i odstawiamy do chłodu do stężenia. MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy go. Między czasie kawę zaparzamy w niewielkiej ilości gotowanej wody. Studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Na koniec dokładamy do całości kawę. Mieszamy ponownie. Gotową masą przekładamy biszkopt. Część przeznaczmy do dekoracji . Dodatkowo roladę polałam rozpuszczoną czekoladą tworząc zygzaki.
Rolada kawowo-czekoladowa
Po dodaniu kawy masę dokładnie miksujemy
Rolada kawowo-czekoladowa
Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt
Rolada kawowo-czekoladowa
Wierzch rolady także smarujemy masą kawową