Sposób przygotowania:
Czekoladowe babeczki z krememprzygotowanie ciasta
Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia.
W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
ETAP 2:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Dodajemy ostudzone masło i czekoladę.
ETAP 3:
następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko. Delikatnie mieszamy.
ETAP 4:
Napełniamy (do ok. ¾ wysokości) 12 papilotek do muffinków i wkładamy je do formy muffinkowej. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
ETAP 5:
Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki 1 h przed przystąpieniem do pracy. Mikserem na szybkich obrotach przez chwilę (30 s) ubijamy serek i dodajemy nutellę.
Mieszamy mikserem do połączenia się składników. Wstawiamy do lodówki na 1 h, aby krem stężał. Przed podaniem babeczki dekorujemy kremem.