bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Czekoladowe batony gryczano-owsiane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z braku czas na przygotowanie czegoś słodkiego dla rodziny postanowiłam przyrządzić taki batoniki z czekolady i zbóż eksponowanych.

Czekoladowe batony gryczano-owsiane

Składniki:

Czekoladowe batony gryczano-owsiane

 

  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • 200 gram masła
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 80 gram gryki ekspandowanej
  • 100 gram owsa ekspandowanego
  • Dodatkowo:
  • Folia spożywcza
  • Forma 25x40

Sposób przygotowania:

Czekoladowe batony gryczano-owsiane
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do momentu aż masło się rozpuści.

Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy, wsypujemy grykę oraz owies i dokładnie mieszamy.

Formę wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę, wyrównujemy łyżką, wstawiamy do lodówki.

Zastygniętą masę kroimy na mniejsze kawałki.