Sposób przygotowania:
Makowo czekoladowe ciasteczka
CIASTO MAKOWE : Wszystkie składniki na ciasto makowe umieścić w misce robota z nożami siekającymi i za pomocą funkcji Puls połączyć je. Potem wyjąć ciasto z miski i szybko zagnieść, uformować w kulę i włożyć do woreczka. Ciasto schować do lodówki na godzinę. CIASTO CZEKOLADOWE : Tak jak przy cieście makowym tak samo składniki na ciasto czekoladowe umieścić w misce robota i połączyć składniki. Potem po wyjęciu ciasta z miski zagnieść je i tak jak wcześniej włożyć je do woreczka i schować do lodówki też na godzinę. WYKONANIE : Po upływie godziny wyjąć oba ciasta z lodówki i każde osobno rozwałkować na cienkie placki tej samej wielkości w miarę potrzeby podsypując mąką. Na ciemne ciasto położyć jasne. Wałkiem do ciasta przewałkować oda na raz ale lekko. Potem wszystko zawinąć w roladę, kroić plastry o grubości około 5 mm i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem i piec 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka wystudzić.
lukrowanepierniczki