Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris
Średnią tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do garnka wlać pół szklanki wody. Dodać do niej biały cukier. Podgrzewać tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści i zacznie zmieniać kolor na brązowy. Przygotowany karmel wylać do tortownicy. Obrane jabłka pokroić w ćwiartki. Usunąć im gniazda nasienne. Kawałki jabłek ułożyć na karmelu. Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej ciemnobrązowy cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko i dżem. Podgrzewać, cały czas mieszając, na średnim ogniu. Wystarczy, że wszystko się połączy, nie trzeba gotować. Przygotowaną masę przestudzić. Do ciepłej dodawać po 1 jajku i mieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić tak, żeby jabłka znalazły się u góry.