Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z dodatkiem kakao i świeżych jabłek.

Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 100 g palmy
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki ciemnobrązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2,5 jabłka
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki dżemu śliwkowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris
Średnią tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do garnka wlać pół szklanki wody. Dodać do niej biały cukier. Podgrzewać tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści i zacznie zmieniać kolor na brązowy. Przygotowany karmel wylać do tortownicy. Obrane jabłka pokroić w ćwiartki. Usunąć im gniazda nasienne. Kawałki jabłek ułożyć na karmelu. Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej ciemnobrązowy cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko i dżem. Podgrzewać, cały czas mieszając, na średnim ogniu. Wystarczy, że wszystko się połączy, nie trzeba gotować. Przygotowaną masę przestudzić. Do ciepłej dodawać po 1 jajku i mieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić tak, żeby jabłka znalazły się u góry.
Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris
Przygotowany karmel wylany do wyłożonej folią aluminiową tortownicy.
Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris
Obrane pozbawione pestek i pokrojone jabłka ułożone na karmelu.
Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris
Jajko wbite do przestudzonej czekoladowej masy.
Czekoladowe ciasto z jabłkami wg Beatris
Dokładnie wymieszane ciasto przelane do tortownicy.