angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Czekoladowe kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Znakomity deser po obiedzie....

Czekoladowe kuleczki

Składniki:

Czekoladowe kuleczki

 

  • 25 dag czekolady ciemnej,
  • 10 dag wiórków,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy lub limonki

Sposób przygotowania:

Czekoladowe kuleczki
Czekoladę pokruszyć na małe kawałki, wsypać do rondelka i zalać mlekiem, dodać kakao i wymieszać. Stopić na parze, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem(zostawić troszkę do posypania) na puszystą masę. Dodać czekoladę, skórkę z pomarańczy lub limonki, i połowę wiórków kokosowych. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masę włożyć do lodówki. Gdy zgęstnieje, formować z niej małe kulki.Gdy kulki nie są jeszcze zbyt twarde włożyć je jeszcze raz do lodówki. Kiedy będą twarde należy je obtoczyć w wiórkach wymieszanych z resztą cukru pudru.

Tagi:

czekolada