Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste czekoladowe muffinki z budyniem
Budynie waniliowe przygotowujemy wg opisu na opakowaniu przy czym wodę zastępujemy mlekiem ( chyba, że ktoś lubi takie z wodą, ja osobiście nie znoszę ). Gotowy budyń przykrywamy kawałkiem folii i odstawiamy do ostygnięcia.
Obie mąki, kakao, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. To co zostanie na sitku dodajemy do przesianych składników.
Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami przesiane mąki z pozostałymi sypkimi składnikami. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Całość dokładnie łączymy.
Do każdej papilotki nakładamy jedną łyżkę czekoladowego ciasta. Na środek dajemy łyżeczkę ostudzonego budyniu waniliowego. Na budyń nakładamy drugą łyżkę czekoladowego ciasta.
Tak przygotowane muffinki pieczemy w temp. 180 st przez 20 minut.
Obie mąki, kakao, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. To co zostanie na sitku dodajemy do przesianych składników.
Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami przesiane mąki z pozostałymi sypkimi składnikami. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Całość dokładnie łączymy.
Do każdej papilotki nakładamy jedną łyżkę czekoladowego ciasta. Na środek dajemy łyżeczkę ostudzonego budyniu waniliowego. Na budyń nakładamy drugą łyżkę czekoladowego ciasta.
Tak przygotowane muffinki pieczemy w temp. 180 st przez 20 minut.
gosiapiotrek23
misia5
Dzięki :)