Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Czekoladowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne muffinki z dużymi kawałkami czekolady. Z podanych składników wychodzą dwie blaszki, czyli 24 muffinki.

Czekoladowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe muffinki

 

  • 600 gram mąki tortowej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 6 łyżek słodkiego kakao granulowanego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 350 ml mleka 3,2 %
  • 250 gram masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki
Masło podgrzewamy przez chwilę w rondelku, tylko do momentu, aż się rozpuści. Wlewamy do miski, dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy trzepaczką.

W drugiej misce mieszamy łyżką wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz pokrojoną na kawałki czekoladę. Dodajemy składniki mokre do suchych i krótko mieszamy.

Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy przez około 17 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Czekoladowe muffinki
Rozpuszczone masło wlewamy do miski, dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy trzepaczką.
Czekoladowe muffinki
W drugiej misce mieszamy łyżką wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz pokrojoną na kawałki czekoladę.
Czekoladowe muffinki
Dodajemy składniki mokre do suchych i krótko mieszamy.
Czekoladowe muffinki
Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy.