Sposób przygotowania:
Pączki z nadzieniem czekoladowym
Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru,150 gram mąki i połowy letniego mleka. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, szczyptę soli oraz alkohol. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące, będzie odstawać od ręki, a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne. Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być niezbyt gęste, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy krem czekoladowy, przykrywamy drugim krążkiem, dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.
Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.
Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy pączki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, szczyptę soli oraz alkohol. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące, będzie odstawać od ręki, a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne. Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być niezbyt gęste, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy krem czekoladowy, przykrywamy drugim krążkiem, dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.
Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.
Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy pączki.