bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pączki z nadzieniem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Bardzo smaczne pączki z kremem czekoladowym, idealne dla osób lubiących kem czekoladowy. Zawsze przyrządzam je z podwójnej porcji.

Pączki z nadzieniem czekoladowym

Składniki:

Pączki z nadzieniem czekoladowym

 

 

  • 4 żółtka

 

  • 1 jako

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

 

 

  • 75 gram cukru pudru

 

 

  • 30 ml. wódki lub spirytusu

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 opakowanie kremu czekoladowego

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

  • olej lub tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem czekoladowym
Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru,150 gram mąki i połowy letniego mleka. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, szczyptę soli oraz alkohol. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące, będzie odstawać od ręki, a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne. Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być niezbyt gęste, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy krem czekoladowy, przykrywamy drugim krążkiem, dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.

Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.

Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy pączki.