Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pączki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najlepsze są pączki z czekoladą, i do tego domowe. Jak szybko je zrobiłam tak szybko zniknęły z talerza. Można zrobić z nutellą jak kto woli.

Pączki z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z czekoladą

Ciasto :

  • mąka - 0,5 kg
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 0,5 opak
  • olej -1 łyżka
  • żółtka - 4 szt
  • ocet -0,5 łyżki
  • margaryna - 62,5 g
  • mleko -1 szkl
  • drożdże - 50 g

Nadzienie :

  • czekolada - 13 okienek

Dodatkowo

  • cukier puder do obsypania pączków
  • olej do smażenia - 700 ml

Sposób przygotowania:

Pączki z czekoladą
Drożdże przełożyć do miski, dodać żółtka, ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto.

Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać , na każdej spłaszczonej kulce , położyć po jednym okienku czekolady, dobrze zlepiać pączki. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.

Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem. 
Pączki z czekoladą
Z przygotowanych składników zrobiono ciasto drożdżowe
Pączki z czekoladą
Na spłaszczonej kulce ciasta nałożono okienko czekolady
Pączki z czekoladą
Pączki dobrze zlepiono aby nie wypłyneła czekolada
Pączki z czekoladą
W głębokim i gorącym tłuszczu usmażono pączki