Sposób przygotowania:
Czekoladowe pampuchy z ricottąETAP 1:
Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem.
Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń.
Do gorącego budyniu wrzucić parę kostek białej czekolady i przestudzić.
Zmiksować razem z ricottą uzyskując gładki krem.
ETAP 2:
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Pozostałe mleko wlać do rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać jajko, sól, wlać czekoladę i zaczyn.
Wszystko połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części.
Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry.
ETAP 4:
Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie!). Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.
Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :)
Justi2401
Mniam1
Justi2401 napisał(a):
monikaT83
Mniam1
monikaT83 napisał(a):
Alex_M
mysza75
Pysa6