BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Sernik na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik zrobiłam bo chciałam wypróbować przepis ,jest tam gotowy biszkopt a ja zazwyczaj sama pieje biszkopty, ale spróbowałam i wyszedł smaczny.

Sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 1 gotowy spód biszkoptowy,
  • 600 g, twarogu trzykrotnie mielony,
  • 7 łyżek cukru,
  • 200 g, kokosu,
  • szkl mleka,
  • 1 szkl kremówki,
  • kieliszek likieru kokosowego,( tym razem nie dałam bo nie miałam)
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • galaretka wiśniowa 2 opakowania,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • 2 łyżki startej czekolady,
  • owoce.

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Mleko połączyć z kokosem zagotować i odstawić na całą noc. Następnego dnia przelać przez gęste sitko.

W 1/2 szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając na małym ogniu.

Żelatynę połączyć z mlekiem kokosowym.

Śmietanę ubijamy z cukrem, z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny.

Ser, mleko i likier dokładnie zmiksować, dodając połowę śmietany wszystko razem wymieszać.

Galaretkę gotujemy według opisu na opakowaniu. Wykroić koło z biszkoptu wielkości średnicy tortownicy, koło włożyć do środka.

Masę serową połączyć z kokosem przełożyć na biszkopt, na masę poukładać owoce (truskawki albo brzoskwinie )

Na górę nakładamy tężejącą galaretką obsypujemy kokosem a boki obkładamy startą czekoladą.
Sernik na zimno.
Sernik gotowy podany na stół szybko znikał z talerza.