Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czekoladowe piłki z fasoli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasola jest znakomitym warzywem które sprawdza się nie tylko na słono, ale również na słodko. Robione z niej wypieki niczym nie ustępują tym tradycyjnym.

Czekoladowe piłki z fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe piłki z fasoli

 

  • 400 g ugotowanej fasoli
  • 2 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek maślanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • zapach rumowy
  • 5 łyżek ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladowe piłki z fasoli
Fasolę gotujemy do miękkości i dokładnie odsączamy. Miksujemy z żółtkami,miodem, maślanką i olejem. Następnie dodajemy sok z cytryny i zapach. Miksujemy tak długo aż powstanie jednolita masa. Kakao przesiewamy z sodą i dodajemy stopniowo do fasoli, nie przerywając miksowania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno z solą, pod koniec ubijania usztywniamy pianę cukrem. Delikatnie mieszamy pianę z masą fasolowo - kakaową. Do silikonowych foremek w kształcie piłek nakładamy po 4 łyżki ciasta. Powinny sięgać do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 min lub do suchego patyczka. Kto nie ma takich foremek może piec w zwykłych papilotkach. Po ostudzeniu można posypać pudrem.
Czekoladowe piłki z fasoli
Do fasoli dodajemy resztę mokrych składników i miksujemy.
Czekoladowe piłki z fasoli
Do masy fasolowej dodajemy stopniowo kakao z sodą.
Czekoladowe piłki z fasoli
Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 stopniach.
Czekoladowe piłki z fasoli
Po po wyjęciu z piekarnika studzimy,a następnie posypujemy odrobiną pudru jeśli ktoś chce.