Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto czekoladowe z fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto bez mąki to coś dla osób walczących z nadwagę, jednak równie chętnie jedzą je inni którzy nie mają takich problemów.

Ciasto czekoladowe z fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z fasoli

 

  • 450 g ugotowanej czerwonej fasoli ( może być z puszki)
  • 6 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek maślanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • zapach migdałowy
  • 7 łyżek ciemnego kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z fasoli
Fasolę należy odcedzić, jeśli mamy z puszki należy ją dokładnie przepłukać zimną wodą i zostawić aby ociekła z nadmiaru cieczy. Kakao przesiewamy z sodą. Fasolę żółtka i wszystkie mokre składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy po łyżce kakao nie przerywając miksowania. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy jest dostatecznie sztywna utrwalamy ją cukrem. Mieszam dokładnie z ciemną masę, wylewamy do tortownicy (22 cm) która ma spód wyłożony papierem. Pieczemy w 170 stopniach około godziny lub do suchego patyczka. Po 10 min od zgaszenia piekarnika wyjmujemy z formy aby swobodnie odparowało.
Ciasto czekoladowe z fasoli
Osączamy fasolę na sicie, nadmiar cieczy może zaszkodzić wypiekowi.
Ciasto czekoladowe z fasoli
Fasolę i mokre składniki miksujemy razem.
Ciasto czekoladowe z fasoli
Kakao przesiewamy z sodą aby uniknąć niepotrzebnych grudek.
Ciasto czekoladowe z fasoli
Na koniec ciemną masę łączymy delikatnie z pianą z białek.