Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Fasolowy kopiec kreta z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kopiec kreta to czekoladowe ciasto i moje też takie jest tylko mąkę zastąpiłam fasolą. O tym cieście można powiedzieć że to owocowo warzywny wypiek.

Fasolowy kopiec kreta z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowy kopiec kreta z truskawkami

 

  • ciasto :450 g ugotowanej czerwonej fasoli ( może być z puszki)
  • 6 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek maślanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • zapach migdałowy
  • 7 łyżek ciemnego kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • nadzienie: 0,5 l śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • /3 szklanki mleka
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • truskawki
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Fasolowy kopiec kreta z truskawkami
Fasolę odcedzamy, przelewamy wodą i zostawiamy na chwilę aby ociekła z nadmiaru cieczy. Żółtka oddzielamy od białek. Kakao przesiewamy razem z sodą oczyszczaną. Do malaksera wkładamy fasolę, miód, maślankę, olej i żółtka, miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy zapach, kawę , sok z cytryny, gałkę i cynamon, ponownie mieszamy. Do takiej masy stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kakao z sodą. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy masa jest już dostatecznie ubita utrwalamy ją cukrem pudrem. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z pianą z białek. Wylewamy do tortownicy ( 22 cm) której spód wykładamy papierem. Wkładamy do gorącego piekarnika ( 170 stopni) na około 50 - 50 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 5 min w zamkniętym piekarniku. Następnie lekko uchylamy i po 10 min możemy wyjąć z formy. Cienkim nożem obkrawamy ciasto od góry zostawiając ściankę gr 1 cm. Następnie za pomocą łyżki wybieramy cały środek.Należy uważać aby nie przedziurawić spodu. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę namaczamy w mleku, następnie podgrzewamy aby się rozpuściła i studzimy, Śmietanę ubijamy do momentu aż zaczną się na niej robić szlaczki. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę ,sok oraz zimną żelatynę. Słodkość masy należy regulować według własnych upodobań. Gotową masą smarujemy spód i boki ciasta, wciskamy truskawki i przykrywamy resztą śmietany formując kopczyk. Z wydrążonych resztek robimy okruchy i posypujemy cały wierzch, tworząc kopiec. Na sam koniec lekko dociskam okruszki do śmietany, dzięki temu zabiegowi wszystko się będzie razem ładnie trzymać.
Fasolowy kopiec kreta z truskawkami
Lekko przestudzone ciasto należy wydrążyć za pomocą łyżki.
Fasolowy kopiec kreta z truskawkami
Wydrążony miąższ odkładamy posłuży nam jako wierzch ciasta.
Fasolowy kopiec kreta z truskawkami
Truskawki powinny być zbliżonej wielkości.
Fasolowy kopiec kreta z truskawkami
Wykładamy śmietanę tworząc kopczyk, który posypujemy okruchami.