Sposób przygotowania:
Fasolowy kopiec kreta z truskawkami
Fasolę odcedzamy, przelewamy wodą i zostawiamy na chwilę aby ociekła z nadmiaru cieczy. Żółtka oddzielamy od białek. Kakao przesiewamy razem z sodą oczyszczaną. Do malaksera wkładamy fasolę, miód, maślankę, olej i żółtka, miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy zapach, kawę , sok z cytryny, gałkę i cynamon, ponownie mieszamy. Do takiej masy stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kakao z sodą. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy masa jest już dostatecznie ubita utrwalamy ją cukrem pudrem. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z pianą z białek. Wylewamy do tortownicy ( 22 cm) której spód wykładamy papierem. Wkładamy do gorącego piekarnika ( 170 stopni) na około 50 - 50 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 5 min w zamkniętym piekarniku. Następnie lekko uchylamy i po 10 min możemy wyjąć z formy. Cienkim nożem obkrawamy ciasto od góry zostawiając ściankę gr 1 cm. Następnie za pomocą łyżki wybieramy cały środek.Należy uważać aby nie przedziurawić spodu. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę namaczamy w mleku, następnie podgrzewamy aby się rozpuściła i studzimy, Śmietanę ubijamy do momentu aż zaczną się na niej robić szlaczki. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę ,sok oraz zimną żelatynę. Słodkość masy należy regulować według własnych upodobań. Gotową masą smarujemy spód i boki ciasta, wciskamy truskawki i przykrywamy resztą śmietany formując kopczyk. Z wydrążonych resztek robimy okruchy i posypujemy cały wierzch, tworząc kopiec. Na sam koniec lekko dociskam okruszki do śmietany, dzięki temu zabiegowi wszystko się będzie razem ładnie trzymać.
zbysiowa
Ela Dz
Magdalenaa