migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Blok czekoladowy z orzechami i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Znany wszystkim słodki i mocno czekoladowy blok. Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam nieco zdrowszych składników i wyszło pysznie :)

Blok czekoladowy z orzechami i otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blok czekoladowy z orzechami i otrębami

 

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g otrębów granulowanych z żurawiną
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki tartych orzechów włoskich
  • 5 łyżek kakao
  • 250 g mleka w proszku granulowanego
  • 1/2 aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z orzechami i otrębami
3/4 herbatników zmielić w rozdrabniaczu a resztę pokruszyć na małe kawłaki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem margaryny i cukru. Zestawić z ognia i postawić na desce. Dodać kakako, aromat rumowy, rodzynki i tarte orzechy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać otręby a potem mleko w proszku i znowu wszystko wymiesza. Na końcu dodać zmielone i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do stężenia.
Blok czekoladowy z orzechami i otrębami
Etap 1 3/4 herbatników zmielić w rozdrabniaczu a resztę pokruszyć na małe kawłaki.
Blok czekoladowy z orzechami i otrębami
Etap 2 W garnku zagotować wodę z dodatkiem margaryny i cukru.
Blok czekoladowy z orzechami i otrębami
Etap 3 Do masy dodać otręby a potem mleko granulowane
Blok czekoladowy z orzechami i otrębami
Etap 4 Masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do stężenia.

Tagi:

tarta