Sposób przygotowania:
Czekoladowe serce z masą
Czekoladę roztapiamy i studzimy. Ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana jest ubita dodajemy cukier i dalej miksujemy, dodając po 1 żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami, kakao i proszkiem do pieczenia oraz stopioną czekoladę. Gotowe ciasto wlewamy do formy w kształcie serca i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C. i pieczemy około 30 - 35 minut. Śmietanę (chłodzoną w lodówce) ubijamy na sztywno (możemy dodać dla usztywnienia Śmietan fix), dodajemy cukier,pałeczki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Z upieczonego i zimnego ciasta wybieramy z wierzchu, łyżeczką ciasto na głębokość ok 0,5 cm, pozostawiając całe ciasto 1 cm od brzegu. Banany obieramy, kroimy na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie. Na banany nakładamy masę śmietanową z grudkami czekolady i delikatnie rozsmarujemy. Wierzch serca posypujemy pokruszonym wybranym biszkoptem wymieszanym z sezamem. Dekorujemy wg swego uznania. Wkładamy do lodówki, schładzamy przynajmniej 1 godzinę.