Sposób przygotowania:
Babka czekoladowa z orzechami i jabłkiem
Orzechy posiekać,( 4-5 połówek odłożyć do dekoracji). Czekoladę połamać, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką. Resztę mąki wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z 15 dag cukru pudru na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku . Pod koniec dodać przestudzoną czekoladę, posiekane orzechy, jabłko, 1 łyżkę soku z cytryny i mąkę, dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Z pozostałego cukru pudru i łyżki soku z cytryny zrobić lukier i oblać zimną upieczoną babkę. Ozdobić odłożonymi połówkami orzechów.
marietta