Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Biszkopt z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym

Biszkopt z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami

 

  • Biszkopt
  • jajka - 9 szt
  • mąka - 2 szkl
  • cukier - 2 szkl
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • sól
  • tłuszcz
  • PONCZ
  • woda gotowana -1 szkl
  • sok z cytryny - 0,5 szt
  • cukier - 1 łyżka
  • KREM
  • śmietana kremówka 36% - 250 ml
  • cukier puder - 1 łyżka
  • śmietan fix - 1 opak
  • MASA JABŁKOWA
  • jabłka - 1,5 kg
  • cukier - 2 łyżki
  • galaretka cytrynowa - 1 opak
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • jajko - 1 szt
  • kakao -3 łyżki
  • cukier -3 łyżki
  • margaryna - 0,5 kost
  • DEKORACJA
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami
BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek dodać cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi
Biszkopt z jabłkami
Składniki ciasta wymieszane i przelane zostało ciasto na brytfanne
Biszkopt z jabłkami
Upieczony biszkopt zostanie przekrojony i nasączony ponczem
Biszkopt z jabłkami
Na pierwszą część ciasta wyłożono masę jabłkową
Biszkopt z jabłkami
Drugą część ciasta pokryto kremem śmietanowym