jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowiec z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To idealne ciasto dla wielbicieli czekolady. Nie wymaga dużo pracy, ani wielkich zdolności kulinarnych.

Czekoladowiec z kokosem

Składniki:

Czekoladowiec z kokosem

 

  • Blaszka 24x 36 cm

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • ½ szklanki mąki tortowej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag kokosu,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Masa czekoladowa:
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 25 dag masła,
  • 1 czekolada gorzka,
  • Alkohol do smaku

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec z kokosem
BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Cały czas ubijając dokładamy stopniowo żółtka. Łączymy całość z przesianymi razem suchymi składnikami. Biszkopt pieczemy około 20 min w 180˚C. BEZA; Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 25 min. 
MASA; Czekoladę kroimy w kosteczkę . Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając masę jajeczną. Na koniec dokładamy alkohol oraz pokrojoną czekoladę. Przełożenie Biszkopt, masa czekoladowa, beza kokosowa.