Sposób przygotowania:
Czekoladowo-czekoladowy i kawowy tortETAP 1:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać i przelać do okrągłej formy 20 cm średnicy.
W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto i piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i oba ciasta przeciąć na dwa krążki nasączyć kawa wymieszaną z alkoholem.
Do 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej przygotowanej z 2 łyżeczek sypkiej kawy po wystudzeniu dodać spirytus i wymieszać.
Krem do przełożenia:
Czekoladę mleczną rozpuścić w miseczce nad para lub w mikrofali i przestudzić do płynnej, ale przestudzonej czekolady dodać spirytus i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem homogenizowanym, następnie małymi porcjami dodawać płynną czekoladę i delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
ETAP 3:
Przygotowany krem podzielić na pół i do jednej porcji dodać sypką kawę rozpuszczalną, a do drugiej mielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Krem do dekoracji:
Gorzką czekoladę rozpuścić i wymieszać z kawa rozpuszczalną przestudzić, masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysty krem do gładkiego kremu dodać płynną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać alkohol.
ETAP 4:
Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wyłożyć na nim cały krem czekoladowy z dodatkiem orzechów i przykryć drugim kolorem ciasta które posmarować dżemem, przykryć kolejnym krążkiem ciasta, następnie krem z dodatkiem kawy i ostatni krążek ciasta.
Złożone na przemian i posmarowane kremami oraz dżemem ciasto lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia kremu.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i delikatnie ściągamy z niego obręcz, wierzch i boki smarujemy równa warstwą kremu do dekoracji i dowolnie ozdabiamy, a następnie ponownie chłodzimy.
SylaUla