iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy tort

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort zdecydowanie tylko dla dorosłych ze względu na spora ilość kawy i alkoholu. Kawa nadaje całości przyjemnej goryczki która łagodzi słodkość czekolady, a alkohol jest tylko delikatnie wyczuwalny.

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy  tort Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy tort

ciasto jasne:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto ciemne:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

krem do przełożenia:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 30 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka spirytusu

krem do dekoracji:

  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml spirytusu

dodatkowo:

  • 1 słoik kwaśnego dżemu wiśniowego
  • 3/4 szklanki płynnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy tort

ETAP 1:

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy  tort
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać i przelać do okrągłej formy 20 cm średnicy.

W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto i piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i oba ciasta przeciąć na dwa krążki nasączyć kawa wymieszaną z alkoholem.

Do 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej przygotowanej z 2 łyżeczek sypkiej kawy po wystudzeniu dodać spirytus i wymieszać.

Krem do przełożenia:

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy  tort
Serek homogenizowany wymieszać z ubitą śmietaną.

Czekoladę mleczną rozpuścić w miseczce nad para lub w mikrofali i przestudzić do płynnej, ale przestudzonej czekolady dodać spirytus i wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem homogenizowanym, następnie małymi porcjami dodawać płynną czekoladę i delikatnie wszystko ze sobą połączyć.

ETAP 3:

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy  tort
Kawę i orzechy dodać do kremu do przełożenia ciasta.

Przygotowany krem podzielić na pół i do jednej porcji dodać sypką kawę rozpuszczalną, a do drugiej mielone orzechy i dokładnie wymieszać.

Krem do dekoracji:
Gorzką czekoladę rozpuścić i wymieszać z kawa rozpuszczalną przestudzić, masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysty krem do gładkiego kremu dodać płynną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać alkohol.

ETAP 4:

Czekoladowo-czekoladowy i kawowy  tort
Krążki ciasta przekładać na zmianę kolorami.

Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wyłożyć na nim cały krem czekoladowy z dodatkiem orzechów i przykryć drugim kolorem ciasta które posmarować dżemem, przykryć kolejnym krążkiem ciasta, następnie krem z dodatkiem kawy i ostatni krążek ciasta.

Złożone na przemian i posmarowane kremami oraz dżemem ciasto lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia kremu.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i delikatnie ściągamy z niego obręcz, wierzch i boki smarujemy równa warstwą kremu do dekoracji i dowolnie ozdabiamy, a następnie ponownie chłodzimy.

Tagi:

ciasta tort