Sposób przygotowania:
Tort Opera
Biszkopt genuenski: Piekarnik rozgrzać do 180st. Najpierw ubijamy mikserem całe jajka z cukrem pudrem aż do białości. Zmniejszyć obroty miksera i dodajemy stopniowo przesiana mąkę zmieszaną z migdałami, potem ostudzone masło delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier, aż piana będzie szklista. Delikatnie wymieszać z resztą ciasta delikatnie łopatką, żeby piana nie opadła.
Ciasto podzielić na 3 równe cześci. Blachę, formę ( u mnie o wymiarach 30 x 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Blaty pieczemy osobno. Porcję ciasta wylać na blachę i piec każdy blat ok. 10 minut. Nie moze złapać koloru bo inaczej stwardnieje. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.Syrop kawowy: Do rondelka dac cukier, wlać wode i kawę, doprowadzić razem do wrzenia i odparowywać przez 5min. a następnie zdjąć z ognia. Odstawić do ostudzenia.
Ganache: Do miseczki dać czekoladę razem z kremówką i rozpuścić wszystko na parze mieszajać łopatką. Odstawić do ostudzenia. Masło ubić miskrem, zmniejszyć obroty stopniowo dodając chłodną rozpuszczoną czekoladę, aż się wszystko połączy. Odstawić do stężenia.
Krem maslany: Jajka i żółtka ubić w kąpieli wodnej, czyli na misce z goraca woda aż nabiorą kremowej konsystencji. W rondelku robimy syrop. Cukier zagotować z wodą, doprowadzając do 117ºC. Trwa to okolo 5 min. Nastepnie cienką strużką, powoli wlewać syrop do ubitych jajek cały czas energicznie mieszając trzepaczką masę aż do całkowitego połączenia się i oziębienia masy. Na koniec dodać miękkie masło cały czas ubijając krem potem wlać kawe, wszystko razem mieszając na idealnie gładki krem.
Składamy nasz tort. Blaszkę w której piekliśmy biszkopty wykładamy papierem do pieczenia ta aby wystawał poza brzeg formy. Dajemy pierwszy blat, nasaczyc go 1/3 syropu kawowego i posmarować połową kremu maślanego. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy znowu syropem i smarujemy masą czekoladową. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy resztą syropu i smarujemy pozostałym kremem maślanym.
Tort wkładamy do lodówki, aby stwardniał na kilka godzin. Twardy tort wyjmujemy z foremki trzymajac za brzegi papieru do pieczenia, delikatnie odklejamy papier z dna i kładziemy tort na paterze.
Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kapieli wodnej na garnku z goraca woda, mieszając aż do całkowitego połączenia się. Smarujemy wierzch ciasta polewą. Pozostałą polewę wystarczy przełożyć do rożka cukierniczego i wyciskając wzorki udekorować wierzch tortu.
Ciasto podzielić na 3 równe cześci. Blachę, formę ( u mnie o wymiarach 30 x 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Blaty pieczemy osobno. Porcję ciasta wylać na blachę i piec każdy blat ok. 10 minut. Nie moze złapać koloru bo inaczej stwardnieje. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.Syrop kawowy: Do rondelka dac cukier, wlać wode i kawę, doprowadzić razem do wrzenia i odparowywać przez 5min. a następnie zdjąć z ognia. Odstawić do ostudzenia.
Ganache: Do miseczki dać czekoladę razem z kremówką i rozpuścić wszystko na parze mieszajać łopatką. Odstawić do ostudzenia. Masło ubić miskrem, zmniejszyć obroty stopniowo dodając chłodną rozpuszczoną czekoladę, aż się wszystko połączy. Odstawić do stężenia.
Krem maslany: Jajka i żółtka ubić w kąpieli wodnej, czyli na misce z goraca woda aż nabiorą kremowej konsystencji. W rondelku robimy syrop. Cukier zagotować z wodą, doprowadzając do 117ºC. Trwa to okolo 5 min. Nastepnie cienką strużką, powoli wlewać syrop do ubitych jajek cały czas energicznie mieszając trzepaczką masę aż do całkowitego połączenia się i oziębienia masy. Na koniec dodać miękkie masło cały czas ubijając krem potem wlać kawe, wszystko razem mieszając na idealnie gładki krem.
Składamy nasz tort. Blaszkę w której piekliśmy biszkopty wykładamy papierem do pieczenia ta aby wystawał poza brzeg formy. Dajemy pierwszy blat, nasaczyc go 1/3 syropu kawowego i posmarować połową kremu maślanego. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy znowu syropem i smarujemy masą czekoladową. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy resztą syropu i smarujemy pozostałym kremem maślanym.
Tort wkładamy do lodówki, aby stwardniał na kilka godzin. Twardy tort wyjmujemy z foremki trzymajac za brzegi papieru do pieczenia, delikatnie odklejamy papier z dna i kładziemy tort na paterze.
Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kapieli wodnej na garnku z goraca woda, mieszając aż do całkowitego połączenia się. Smarujemy wierzch ciasta polewą. Pozostałą polewę wystarczy przełożyć do rożka cukierniczego i wyciskając wzorki udekorować wierzch tortu.
edytaha
marietta
alka4
kalia