alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort makowo -kawowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny tort makowy z kawowym kremem.

Tort makowo -kawowy

Składniki:

Tort makowo -kawowy

 

 

 

  • cukier 100 g

 

  • esencja waniliowa 2 łyżeczki

 

  • żółtka 2 szt

 

 

 

  • espresso mocne 50 ml

 

  • Biszkopt

 

 

  • cukier 5 łyżek

 

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • mak cały 150 g

 

  • espresso do nasączenia

 

  • spirytus 20 ml

Sposób przygotowania:

Tort makowo -kawowy
Krem-w szklance mleka zmiksować 2 żółtka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka ,ciągle mieszając.Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić.Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać.Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso.



Biszkopt-białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę.Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.



Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów Zimny biszkopt przekroić 2 razy,uzyskując 3 blaty.Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu,położyć drugi blat,nasączyć,posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem.Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować .Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.Tortownica o średnicy 22 cm.