Sposób przygotowania:
Tort makowo -kawowy
Krem-w szklance mleka zmiksować 2 żółtka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka ,ciągle mieszając.Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić.Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać.Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso.
Biszkopt-białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę.Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów Zimny biszkopt przekroić 2 razy,uzyskując 3 blaty.Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu,położyć drugi blat,nasączyć,posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem.Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować .Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.Tortownica o średnicy 22 cm.
Biszkopt-białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę.Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów Zimny biszkopt przekroić 2 razy,uzyskując 3 blaty.Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu,położyć drugi blat,nasączyć,posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem.Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować .Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.Tortownica o średnicy 22 cm.
marietta
monikaT83
alaaa
dziękuję ,zapraszam do upieczenia
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2