SUPERPRZEPIS

Tort Tiramisu

  • 8
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Tort Tiramisu Więcej zdjęć (5)

Pyszny i efektowny tort tiramisu z biszkoptów udekorowany różami z czekolady.

Składniki:

Tort Tiramisu

 

  • 2 opakowania biszkoptów 200 g
  • Krem tiramisu:
  • 750 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 260 g śmietanki 36%
  • 160 g cukier puder królewski
  • Nasączenie:
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki cukru królewskiego
  • 100 ml likieru kawowego lub tiramisu
  • Ponadto:
  • 4 łyżki kakao
  • Bratki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort Tiramisu
Kawę parzymy w 300 ml przegotowanej wody, razem z cukrem i likierem. Ubijamy śmietanę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem 60 g. Serek mascaropne łączymy z pozostałym pudrem. Z białek ubijamy piane. Do masy z serka dodajemy bita śmietanę, do tego pianę z białek i mieszamy. Kawę schładzamy. Tortownice wykładamy folią spożywczą. Biszkopty nasączamy w kawowym ponczu i układamy ciasno na spodzie formy i po bokach. Na spod biszkoptów nakładamy krem, następnie posypujemy kakao. Kolejna warstwa biszkoptów, znowu krem i kakao. I kolejna warstwa biszkoptów , i krem i kakao. Wstawiamy do lodówki tort na 2 h. Wykładamy potem z formy i ściągamy folię. Róże czekoladowe robimy z czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej, dodajemy do niej miód. Wylewamy na papier od drukarki i czekamy około 3 h. Ściągamy masę z papieru i ugniatamy jak plastelinę. Wałkujemy na stole i wycinamy kółka kieliszkiem. Palcami formujemy płatki kwiatka.
Tort Tiramisu
ortownice wykładamy folią spożywczą. Biszkopty nasączamy w kawowym ponczu i układamy ciasno na spodzie formy i po bokach
Tort Tiramisu
Biszkopty nasączamy w kawowym ponczu i układamy ciasno na spodzie formy i po bokach. Na spod biszkoptów nakładamy krem, następnie posypujemy kakao
Tort Tiramisu
Róże czekoladowe z czekolady gorzkiej polecam
Tort Tiramisu
Róże czekoladowe robimy z czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej, dodajemy do niej miód