Reenaja

Reenaja

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Czekoladowo-kokosowa rozkosz

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to pyszne ciasto, łatwe w przygotowaniu, nadające się na każdą okazję.

Czekoladowo-kokosowa rozkosz

Składniki:

Czekoladowo-kokosowa rozkosz

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 małe torebki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 tabliczki tartej mlecznej czekolady
  • 8 płaskich łyżek stołowych ciemnego kakao
  • Krem:
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śnieżki
  • 25dkg wiórków kokosowych
  • 2 białe czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kokosowa rozkosz
Ciasto: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na kremową masę. Następnie dodaj wodę i dalej ubijaj. Na wierzch przesiej mąkę, dodaj kakao i tartą czekoladę, na to pianę z białek i wszystko ostrożnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź na niej ciasto. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem: Czekoladę zetrzyj. Kremówkę ubij ze śnieżkami, dodaj wiórki kokosowe i białą czekoladę pamiętając by zostawić niewielką część do posypania na wierzch. Gdy ciasto wystygnie wyłóż na nie krem, posyp wiórkami i czekoladą, następnie włóż na minimum godzinę do lodówki. Smacznego :)