Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1238]

Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest przepyszne i idealnie łączy się z kokosowo-migdałowym spodem. Nadaje się dla osób na diecie wegańskiej i/lub bezglutenowej.

Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki

Tortownica o średnicy 16-18 cm, spód:

  • 150g daktyli
  • 100g mąki migdałowej
  • 50g wiórków kokosowych

Masa:

  • 1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
  • 3 szklanki mleczka kokosowego (można zmieszać z innym)
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 100g gorzkiej czekolady

Ponadto do dekoracji:

  • krem czekoladowy lub bita śmietana z mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki

Masa:

Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki
Masa po dodaniu czekilady powinna być jednolita.

Perełki z tapiok zalać mlekiem i pozostawić na godzinę, a następnie wsypać sól i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut - aż perełki będą miękkie i przezroczyste. Na końcu wmieszać połamaną czekoladę.

Spód:

Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki
Daktyle przed blendowaniem powinny być miękkie.

Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut - aż zmiękną. Po tym czasie daktyle dokładnie odcedzić i zblendować z dodatkiem mąki migdałowej i wiórkami. Całość wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto:

Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki
Masa w lodówce powinna całkowicie stężeć.

Na spód równomiernie przelać ciepłą masę z perełek tapioki. Po ostudzeniu całość schłodzić w lodówce - aż masa będzie zastygnięta. Torcik należy ozdobić według uznania.