zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Czekoladowo - orzechowe misie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

pyszne kruche ciasteczka misie

Czekoladowo - orzechowe misie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo - orzechowe misie

 

  • 75 g orzechów włoskich Helio
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 2 saszetki czekolady w proszku ( tej do sporządzenia na gorąco )
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 80 g cukru trzcinowego dry demerara
  • 175 g masła ( zimnego )
  • lukier

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo - orzechowe misie
Przygotować robot z nożami do siekania, a jeśli takiego nie mamy trzeba będzie składniki posiekać i połączyć ręcznie. Wrzucić wszystkie składniki do miski robota i połączyć je ze sobą aż powstanie klejące i zbite w kulę ciasto. Potem wyłożyć je na blat lub stolnicę, podsypać lekko mąką i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienkie placki a potem za foremką w kształcie misia wycinać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Upieczone wystudzić i udekorować przygotowanym wcześniej lukrem ( można użyć gotowego ).
Czekoladowo - orzechowe misie
Etap 1w robocie połączyć składniki na ciasteczka
Czekoladowo - orzechowe misie
Etap 2wyrobione ciasto schłodzić a potem wałkowac
Czekoladowo - orzechowe misie
Etap 3i wycinac ciasteczka a potem je upiec
Czekoladowo - orzechowe misie
Etap 4i na koniec można udekorowac lukrem