jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 16

O końcowym smaku kremu decydujemy my sami. Można go oczywiście jeszcze wzbogacić o kakao, czekoladę , czy masło orzechowe. Krem przechowujemy do tygodnia czasu w chłodzie .

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki wody,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 czekolady gorzkie,
  • 2-3 łyżki kakao dobrej jakości,
  • 150 gram masła orzechowego,
  • cukier trzcinowy do smaku (można zastąpić go miodem),
  • około 0,5- 1 szklanki mleka (ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencje kremu)

Sposób przygotowania:

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany

ETAP 1

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany
Na wodzie gotujemy kasze jaglaną

Kasze prażymy chwilę (2-3 minuty) w garnku. Następnie zalewamy ją gorącą wodą. Dodajemy do niej sól oraz masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy delikatnie (około 20 minut).

ETAP 2

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany
Przestudzoną kaszę miksujemy

Tak przygotowaną przekładamy do malaksera i wstępnie miksujemy.
Między czasie rozpuszczamy czekoladę.

ETAP 3

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany
Do kaszy dodajemy pozostałe składniki kremu

Do zmiksowanej kaszy dodajemy masło orzechowe, cukier, kakao oraz płynną czekoladę. Całość dokładnie miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo mleko.

ETAP 4

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany
Krem dokładnie miksujemy doprawiając do smaku

Pod koniec krem próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze cukru do smaku. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.