Sposób przygotowania:
Pascha-tort serowy
Przygotowanie:
Ser tłusty przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem,dodać śmietankę,ogrzewać,stale mieszając prawie do zagotowania,ale nie gotować,zdjąć z ognia,ostudzić,ostrożnie włożyć masło,ser przetarty,posiekane orzechy i migdały,przebrane i opłukane rodzynki,utłuczoną i przesianą wanilię.
Wszystko razem dokładnie wymieszać,włożyć do specjalnej formy wyłożonej serwetką i przycisnąć obciążając deseczkę.Po odciśnięciu i odcieknięciu serwatki wyjąć paschę z formy,zdjąć serwetkę.
Przechowywać w zimnym miejscu,najlepiej w lodówce.Paschę można udekorować po wierzchu cząstkami pomarańczy lub owocami.Doskonale nadaje się na deser.
Ser tłusty przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem,dodać śmietankę,ogrzewać,stale mieszając prawie do zagotowania,ale nie gotować,zdjąć z ognia,ostudzić,ostrożnie włożyć masło,ser przetarty,posiekane orzechy i migdały,przebrane i opłukane rodzynki,utłuczoną i przesianą wanilię.
Wszystko razem dokładnie wymieszać,włożyć do specjalnej formy wyłożonej serwetką i przycisnąć obciążając deseczkę.Po odciśnięciu i odcieknięciu serwatki wyjąć paschę z formy,zdjąć serwetkę.
Przechowywać w zimnym miejscu,najlepiej w lodówce.Paschę można udekorować po wierzchu cząstkami pomarańczy lub owocami.Doskonale nadaje się na deser.