SUPERPRZEPIS

Pawlova z kremem patissier

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 32
Pawlova z kremem patissier

Pavlova która szybko znika. Jest to idealny pomysł na wykorzystanie białek. Często dużo mi ich zostaje, mrożę je i potem są jak znalazł. W sezonie truskawek polecam.

Składniki:

Pawlova z kremem patissier

 

  • beza :

 

  • 1/2 szklanki białek
  • 180 g cukier drobny
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej

 

  • krem:

 

 

Sposób przygotowania:

Pawlova z kremem patissier

ETAP 1:

Pawlova z kremem patissier
piana z białek wyłożona na papier do pieczenia

Białka dobrze jak mają temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stopniowo łyżka po łyżce cukier ale dopiero wtedy jak poprzedni się rozpuści.

Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i chwile jeszcze miksuję. Beza musi być lśniąca i bardzo sztywna.

Na papierze do pieczenia rysuję okrą o średnicy 18 cm i wylewam na nim bezę formując na środku kopiec.

ETAP 2:

Pawlova z kremem patissier
pavlova upieczona wysuszona najlepsza na drugi dzień

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni na 20 minut, po czym zmniejszam temp pieczenia góra dól na 110 stopni i piekę bezę jeszcze około godzinę. Beza nie ma ściemnieć, ma być chrupiąca z wierzchu a w środku miękka. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam w nim pavlovą aż wystygnie. Pavlową najlepiej upiec dzień wcześniej.Dekoruję kremem i truskawkami oraz miętą.

ETAP 3:

Pawlova z kremem patissier
mleko zagotowane z wanilią przekrojoną na pół

Krem :

Mleko zagotowuję z laską wanilii przekrojoną wzdłuż. Żółtka ubijam z cukrem, dodaję do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Mleko zdejmuję z ognia, wyjmuję wanilię i wlewam gorące do ubitych jaj szybko mieszając. Przelewam do garnka i na wolnym ogniu krem gotuję aż pojawią się bąbelki.

ETAP 4:

Pawlova z kremem patissier
krem gotowy do wyłożenia na pavlową z truskawkami

Wyłączam gaz i dodaję masło, mieszam. Gdy krem wyjdzie nam za gęsty można dodać do niego kremówkę ubitą i chwilę miksować. Oczywiście śmietanę dodajemy do kremu zimnego.