Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowy
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 4 równe części. Dżem podgrzać w małym garnku, aby lekko się upłynnił. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i połowę z nich pokroić na plastry średniej grubości. Składniki na nasączenie, czyli alkohol i olejek wymieszać. Ze składników na krem, śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać 2 zagęszczacze i zmiksować. Potem do śmietany dodać serek, zmiksować, wsypać zagęszczacze i znowu zmiksować Każdy krążek biszkoptu nasączyć mieszaniną alkoholu i olejku, a następnie smarować każdy z osobna rozrzedzonym dżemem, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać, pokrojone truskawki, jedną obok drugiej. Z kolei na truskawki rozkruszyć po dwa beziki, na tę warstwę położyć krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem, ozdobić pokruszonymi bezami i truskawkami. Przechowywać w lodówce, lecz wyciągnąć na godzinę przed podaniem,
margolata
Natala1210
marietta
luna
marietta