Sposób przygotowania:
Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiemPrzygotowanie biszkoptu czekoladowego:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając mikserem dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesiane i wymieszane sypkie składniki. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie słonecznika:
Wszystkie składniki na słonecznik razem wkładamy do rondla i zagotowujemy. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 180-190 stopni do zrumienienia. Zaraz po upieczeniu ściągamy z foli aluminiowej i kruszymy słonecznik do miseczki. Studzimy.
Przygotowanie masy kajmakowej:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Masło ucieramy na puch. Następnie ucieramy dodając po łyżce kajmaku. Potem dodajemy stopniowo słonecznik, ciągle ucierając dodajemy kolejno roztopioną czekoladę, a na samym końcu spirytus.
Przekładanie ciasta:
Biszkopt czekoladowy nasączamy ponczem kawowym ze spirytusem. Następnie rozsmarowujemy równo masę kajmakową utartą ze słonecznikiem i czekoladą.
Przygotowanie wiśni:
Wiśnie osączamy na sicie dokładnie z syropu. Następnie wykładamy na rozsmarowaną masę kajmakową.
Etap końcowy:
Zagotowujemy 5 szkl. wody. Ściągamy z ognia. W gorącej wodzie rozpuszczamy 4 wiśniowe galaretki. Pozostawiamy galaretki w chłodzie do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka jest tężejąca wylewamy ją na wierzch przygotowanego ciasta z wiśniami. Pozostawiamy na kilka godzin do lodówki aby ciasto dobrze stężało.