Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na świąteczny stół stworzyłam dla rodziny wyjątkowe w smaku i wyglądzie ciasto. Składa się ono z czekoladowego biszkoptu, masy kajmakowo-czekoladowej ze słonecznikiem, przykryte grubą warstwą galaretki wiśniowej z dodatkiem wiśni z syropu.

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem

na biszkopt czekoladowy:

na słonecznik:

  • 20 dag słonecznika łuskanego
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3/4 szkl. cukru

na masę kajmakową:

  • 1,5 kostki masła
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • mały kieliszek spirytusu

na wierzch ciasta:

  • 4 galaretki wiśniowe
  • 1 l słoik wiśni w syropie

dodatkowo:

  • gotowy poncz z kawy i spirytusu do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem
upieczony biszkopt czekoladowy po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając mikserem dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesiane i wymieszane sypkie składniki. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie słonecznika:

Wszystkie składniki na słonecznik razem wkładamy do rondla i zagotowujemy. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 180-190 stopni do zrumienienia. Zaraz po upieczeniu ściągamy z foli aluminiowej i kruszymy słonecznik do miseczki. Studzimy.

Przygotowanie masy kajmakowej:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Masło ucieramy na puch. Następnie ucieramy dodając po łyżce kajmaku. Potem dodajemy stopniowo słonecznik, ciągle ucierając dodajemy kolejno roztopioną czekoladę, a na samym końcu spirytus.

Przekładanie ciasta:

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem
Masę kajmakową utartą ze słonecznikiem i rozpuszczoną czekoladą rozsmarowujemy na biszkopcie

Biszkopt czekoladowy nasączamy ponczem kawowym ze spirytusem. Następnie rozsmarowujemy równo masę kajmakową utartą ze słonecznikiem i czekoladą.

Przygotowanie wiśni:

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem
Wiśnie osączamy z syropu a następnie układamy na masie

Wiśnie osączamy na sicie dokładnie z syropu. Następnie wykładamy na rozsmarowaną masę kajmakową.

Etap końcowy:

Czekoladowo-wiśniowe ciasto ze słonecznikiem
Na wierzch ciasta z wiśniami wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową

Zagotowujemy 5 szkl. wody. Ściągamy z ognia. W gorącej wodzie rozpuszczamy 4 wiśniowe galaretki. Pozostawiamy galaretki w chłodzie do lekkiego stężenia.

Gdy galaretka jest tężejąca wylewamy ją na wierzch przygotowanego ciasta z wiśniami. Pozostawiamy na kilka godzin do lodówki aby ciasto dobrze stężało.