SUPERPRZEPIS

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciasto czekoladowo-wiśniowe Więcej zdjęć (4)

Ciasto posiada dwa smaki, które idealnie komponują się ze sobą. Słodycz bitej śmietany pokrywa się z lekkim kwasem wiśni. Połączenie idealne.

Składniki:

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao

Masa wiśniowa

  • 1 kg wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 budynie małe śmietankowe
  • 1,5 szklanki cukru

Masa śmietanowa

Dekoracja

  • 7 herbatników
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Przygotowanie masy biszkoptu

Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Białka powinny być ubite bardzo dobrze, a żółtka dodawana stopniowo.

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy cały czas.

Dodawanie suchych składników

Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Składniki powinny być dodawana stopniowo przy wolnym mieszaniu mikserem.

Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Mieszamy i dodajemy startą na tarce czekoladę. Masę przekładamy do małej prostokątnej blaszki (max. 20 cm długości). Następnie pieczemy biszkopt przez 20 minut w temp. 170 stopni.

Przygotowanie placków biszkoptowych

Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Przedzielone na dwa równe części placki powinny odpocząć chwilę.

Biszkopt po ostudzeniu dzielimy na dwie równe części.

Przygotowanie masy wiśniowej

Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Masa wiśniowa powinna być gotowana na małym ogniu.

Z wiśni wyjmujemy pestki. Przekładamy je do garnka, zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy cukier i gotujemy przez 20 minut. Następnie odmierzamy szklankę soku, którą wykorzystamy do nasączenia. Natomiast resztę miksujemy. Dodajemy 2 suche galaretki. Natomiast budynie rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do masy wiśniowej. Gotujemy chwilę aż masa będzie gęstnieć. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

Przygotowanie masy śmietanowej

Ciasto czekoladowo-wiśniowe
śmietana przed ubiciem powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody.

Przekładanie placków masami.

Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Bita śmietana nie musi być bardzo równo rozłożona na wszystkim

Pierwszy z placków biszkoptowych układamy w blaszce, nasączamy lekko sokiem wiśniowym i wykładamy 3/4 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim plackiem, który nasączamy. Wykładamy resztę masy wiśniowej. Na to wykładamy bitą śmietanę.

Dekorowanie

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Herbatniki mielimy i rozsypujemy na cieście. Czekoladę rozpuszczamy z mleku i polewamy herbatniki. Chłodzimy ciasto.