Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-wiśniowePrzygotowanie masy biszkoptu
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy cały czas.
Dodawanie suchych składników
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Mieszamy i dodajemy startą na tarce czekoladę. Masę przekładamy do małej prostokątnej blaszki (max. 20 cm długości). Następnie pieczemy biszkopt przez 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotowanie placków biszkoptowych
Biszkopt po ostudzeniu dzielimy na dwie równe części.
Przygotowanie masy wiśniowej
Z wiśni wyjmujemy pestki. Przekładamy je do garnka, zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy cukier i gotujemy przez 20 minut. Następnie odmierzamy szklankę soku, którą wykorzystamy do nasączenia. Natomiast resztę miksujemy. Dodajemy 2 suche galaretki. Natomiast budynie rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do masy wiśniowej. Gotujemy chwilę aż masa będzie gęstnieć. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przygotowanie masy śmietanowej
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody.
Przekładanie placków masami.
Pierwszy z placków biszkoptowych układamy w blaszce, nasączamy lekko sokiem wiśniowym i wykładamy 3/4 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim plackiem, który nasączamy. Wykładamy resztę masy wiśniowej. Na to wykładamy bitą śmietanę.
Dekorowanie
Herbatniki mielimy i rozsypujemy na cieście. Czekoladę rozpuszczamy z mleku i polewamy herbatniki. Chłodzimy ciasto.
Magdalena88
LauraLaura