Sposób przygotowania:
Czekoladowy mus z owocami lata
Przygotuj owoce: wrzuć wszystkie składniki do garnuszka i podgrzewaj, rób tak do momentu, aż całość uzyska konsysencję żelu (frużeliny), wystudź całkowicie. Czekoladę pokrusz i włóż do miski żaroodpornej, dodaj masło i rozpuść na tzw. "kąpieli wodnej", odstaw, a kiedy przestygnie dodaj żółtka i energicznie wymieszaj, tworząc aksamitną, jednolitą i lśniącą masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieniaj do niej masę czekoladową - obydwie masy muszą się dobrze połączyć. Na spód pucharków wyłóż równo połowę owoców, nałóż również połowę musu czekoladowego, wstaw pucharki na 15 minut do lodówki, po czym nałóż owoce i mus, wyczerpując wszystkie składniki i tworząc warstwy. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny.