SUPERPRZEPIS

Czekoladowy mus z owocami lata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aksamitna słodycz przeplata się z kwaśnymi wiśniami, po prostu deser idealny na lato!

Czekoladowy mus z owocami lata

Składniki:

Czekoladowy mus z owocami lata

 

  • Owoce:
  • 300g świeżych, wydrylowanych wiśni
  • 100ml zimnej przefiltrowanejw wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru białego

 

  • Mus czekoladowy:
  • 100g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki masła 82% tł.
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mus z owocami lata
Przygotuj owoce: wrzuć wszystkie składniki do garnuszka i podgrzewaj, rób tak do momentu, aż całość uzyska konsysencję żelu (frużeliny), wystudź całkowicie. Czekoladę pokrusz i włóż do miski żaroodpornej, dodaj masło i rozpuść na tzw. "kąpieli wodnej", odstaw, a kiedy przestygnie dodaj żółtka i energicznie wymieszaj, tworząc aksamitną, jednolitą i lśniącą masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieniaj do niej masę czekoladową - obydwie masy muszą się dobrze połączyć. Na spód pucharków wyłóż równo połowę owoców, nałóż również połowę musu czekoladowego, wstaw pucharki na 15 minut do lodówki, po czym nałóż owoce i mus, wyczerpując wszystkie składniki i tworząc warstwy. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Tagi:

czekolada