WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Czekoladowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowy sernik na zimno to bardzo szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia z kilku składników. Zrobiłam go na kakaowych herbatnikach i polałam czekoladą.

Czekoladowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy sernik na zimno

 

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku winogronowym)
  • 6 łyżek kakao rozpuszczalnego
  • 4 czubate łyżeczki kakao naturalnego
  • ok. 250 g czekoladowych herbatników
  • 75 g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na zimno

ETAP 1:

Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić. Formę 20x20 wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Ser przełożyć do miski i zblendować z serkami waniliowymi.

Zimną śmietanę Ubić w oddzielnej misce na sztywno. Przełożyć do masy serowej i wymieszać. Dodać kakao rozpuszczalne i naturalne i ponownie wymieszać. Na koniec połączyć powoli z wystudzoną galaretką. Masę wyłożyć na herbatniki. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Posmarować wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na min. kilka godzin żeby zastygło.

Na zdjęciach jest ciasto zrobione z połowy podanych składników.

Czekoladowy sernik na zimno
Sernik czekoladowy po schłodzeniu i wyjęciu z formy
Czekoladowy sernik na zimno
Herbatniki kakaowe ułożone na masie czekoladowej
Czekoladowy sernik na zimno
Czekoladowa masa serowa po zmiksowaniu w misce
Czekoladowy sernik na zimno
Zimna śmietana ubita na sztywno w oddzielnej misce