Sposób przygotowania:
Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe
Biszkopt:
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut).
W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego.
Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce umieszczamy w garnku z połową szklanki wody, masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną a masa zgęstnieje. Budyń rozrabiamy i pozostałej ilości wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do zgęstnienia.
Masę jabłkowa wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt.
Serwujemy z bita śmietaną i lodami.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut).
W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego.
Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce umieszczamy w garnku z połową szklanki wody, masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną a masa zgęstnieje. Budyń rozrabiamy i pozostałej ilości wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do zgęstnienia.
Masę jabłkowa wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt.
Serwujemy z bita śmietaną i lodami.
mocsłodkości
skuter5
mocsłodkości