kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tan przepis króluje u naszych zachodnich sąsiadów i jest niemieckim odpowiednikiem polskiej szarlotki. Zamiast kruchego ciasta jest biszkopt a prażonych jabłek masa jabłkowa-budyniowa.

Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe

Składniki:

Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe

podstawowe

  • (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 350 g mąki tortowej
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu spirytusowego

 

  • Warstwa jabłkowa:
  • 250 ml woda
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 40g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 6-8 jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe
Biszkopt:

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut).

W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego.

Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Warstwa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce umieszczamy w garnku z połową szklanki wody, masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną a masa zgęstnieje. Budyń rozrabiamy i pozostałej ilości wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do zgęstnienia.

Masę jabłkowa wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt.

Serwujemy z bita śmietaną i lodami.