Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Czekoladowy sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Ten sernik na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady ponieważ ma w sobie sporą jej ilość.

Czekoladowy sernik na zimno

Składniki:

Czekoladowy sernik na zimno

 

  • 300 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki koniecznie 36%
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Spód

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na zimno
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, do miski wlej śmietankę i ubij ją z cukrem pudrem.

Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone a po chwili ubijania płynną czekoladę, całość dokładnie połącz.

W między czasie przejdź do przygotowania spodu, herbatniki dokładnie pokrusz lub zmiksuj wraz z kakaem po czym dodaj do nich płynne masło, po dokładnym połączeniu ciastek z tłuszczem wysyp je na spód tortownicy i dociśnij do dna formy.

Na tak przygotowany spód wylej masę sernikową po czym wstaw całość do lodówki na 8 godzin.  





Tagi:

ciasto