madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Sernik na zimno straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na zimno z wiórkami czekolady na biszkoptach z pyszną czekoladową polewą. Lekki i mocno czekoladowy.

Sernik na zimno straciatella

Składniki:

Sernik na zimno straciatella

Spód

  • 150 g okrągłych biszkoptów

Masa serowa

Polewa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno straciatella

ETAP 1:

Sernik na zimno straciatella
Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy na małym ogniu

Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy aby napęczniała. Kiedy to się stanie podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż się rozpuści. Wlewamy do zagotowanego mleka i mieszamy. Pozostawiamy aby wystygło.

ETAP 2:

Sernik na zimno straciatella
Dno blaszki wykładamy okrągłymi biszkoptami

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.

ETAP 3:

Sernik na zimno straciatella
Margarynę ucieramy z cukrami na puszysty krem

Do miski miksera wkładamy margarynę, którą ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jednolity puszysty krem. Następnie dodajemy po jednym żółtku.

ETAP 4:

Sernik na zimno straciatella
Masę delikatnie mieszamy z wiórkami czekoladowymi

Do utartego kremu dodajemy ser oraz wystudzone mleko, a na samym końcu mieszamy z czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Masę wlewamy na ułożone biszkopty i wkładamy do lodówki aby całkowicie stężała.

ETAP 5:

Sernik na zimno straciatella
Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i olejem

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i olejem. Wlewamy na stężały sernik i pozostawiamy aby zastygła.