Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czekoladowy sernik na zimno z colą wg Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto jest przepyszne. Ma kremową, puszystą konsystencję. Można mrozić (mrożony sernik czekoladowy).

Czekoladowy sernik na zimno z colą wg Di Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowy sernik na zimno z colą wg Di

Masa:

  • 600g serka waniliowego
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100g rozpuszczonej czekolady (użyłam mlecznej)
  • 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody

Spód:

  • 150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników w polewie czekoladowej)
  • 40g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao

Galaretka:

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na zimno z colą wg Di

Spód:

Czekoladowy sernik na zimno z colą wg Di
Tortownica powinna być o średnicy około 22 cm.

Wszystkie składnik zmiksować w malakserze. Powinna powstać jednolita masa, którą należy wyłożyć spód tortownicy.

Masa:

Czekoladowy sernik na zimno z colą wg Di
Masa przypomina delikatny i kremowy mus.

Kremówkę ubić na sztywno. Serek dokładnie zmiksować z cukrem, kakao oraz z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Masę serową delikatnie połączyć ze śmietanką i kolejno z ostudzoną żelatyną. Całość przełożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na około 4 godziny.

Galaretka:

Czekoladowy sernik na zimno z colą wg Di
Galaretka z coli świetnie komponuje się ze smakiem sernika.

Colę podgrzać i dokładnie rozpuścić w niej żelatynę. Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aby galaretka odrobinę stężała. Następnie przełożyć ją na sernik. Ciasto schłodzić, aby całkowicie zastygło. Najlepiej pozostawić w lodówce przez całą noc.