VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Uwielbiam maliny, a z sernikiem to już po prostu poezja. Serniczek bardzo prosty w wykonaniu, zajmuje nam zaledwie 40 minut.

Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno

 

  • Spód:
  • 300 g ciasteczek maślanych czekoladowych
  • 150 g masła
  • 4 łyżki adwocatu
  • Masa serowa:
  • 500 g serka waniliowego z wiaderka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
  • Masa malinowa:
  • 2 szklanki malin
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 500 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do pokruszonych ciasteczek, dolewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę i miksujemy do połączenia się z masą. Przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Gdy delikatnie przestygnie dokładamy do niej maliny. Po delikatnym stężeniu przelewamy na masę serową. Chłodzimy w lodówce.
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno
Czekoladowa masa serowa, przelewamy na ciasteczkowy spód
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy maliny