Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszny sernik na zimno na spodzie z kruchych czekoladowych ciastek, polany roztopioną mleczną czekoladą.

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 200 g kruchych czekoladowych ciastek
  • 1,2 kostki masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 500 g mielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Masło roztopić i przestudzić. Ciastka przełożyć do miski, mocno rozkruszyć, wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, wyłożyć do wyłożonej folią aluminiową tortownicy (ok. 22 cm), ugnieść i odłożyć do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Śmietanę (2 łyżki odłożyć) ubić na sztywno. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego cukier puder i wymieszać.Do twarogu dodać bitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Do masy twarogowej wlać ciepłą żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na spód z ciastek. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić z pozostawioną czekoladą, ostudzić. Roztopioną czekoladę rozlać na cieście, zrobić esy-floresy. Sernik mocno schłodzić w lodówce. Jak stężeje, wyjąć z tortownicy i usunąć folię.