Sposób przygotowania:
Sernik na zimno
Masło roztopić i przestudzić. Ciastka przełożyć do miski, mocno rozkruszyć, wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, wyłożyć do wyłożonej folią aluminiową tortownicy (ok. 22 cm), ugnieść i odłożyć do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Śmietanę (2 łyżki odłożyć) ubić na sztywno. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego cukier puder i wymieszać.Do twarogu dodać bitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Do masy twarogowej wlać ciepłą żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na spód z ciastek. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić z pozostawioną czekoladą, ostudzić. Roztopioną czekoladę rozlać na cieście, zrobić esy-floresy. Sernik mocno schłodzić w lodówce. Jak stężeje, wyjąć z tortownicy i usunąć folię.