migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Czekoladowy sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny czekoladowy sernik z czekolada i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje.

Czekoladowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy sernik na zimno

 

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 300 g gorzkiej czekolada (ja dałam 60 % z biedronki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 garście mrożonych malin
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g margaryny

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na zimno
Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.

Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy. Wyrównać i posypać wiórkami kokosowym. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Czekoladowy sernik na zimno
Etap 1 Margaryne rozpuścić w rondelku i przestudzić.Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.
Czekoladowy sernik na zimno
Etap 2 Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Czekoladowy sernik na zimno
Etap 3 Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.
Czekoladowy sernik na zimno
Etap 4 Potem dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.