Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z czekoladą i owocami
Przygotowanie- spód: Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy folią spożywczą, wypuszczając ją na zewnątrz. Herbatniki lub ciastka rozdrabniamy dokładnie (w pojemniku blendera lub przy użyciu wałka do ciasta, wkładając je uprzednio do woreczka foliowego). Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy rozkruszone ciastka i mieszamy dokładnie. Wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.I Warstwa: Ser dwukrotnie mielimy na drobnych oczkach. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Dodajemy do sera wraz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Dodajemy łyżkę masy i mieszamy dokładnie. Wlewamy do masy rozpuszczoną żelatynę i krótko, ale dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na spód z herbatników, wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do stężenia.II Warstwa: Maliny płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy na czekoladowej masie serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody. Gdy zacznie tężeć, wykładamy ją na maliny.III Warstwa: Ser mielimy dwukrotnie. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Łączymy śmietanę z serem (oraz opcjonalnie z rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą). Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy łyżkę sera, mieszamy.Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do lodówki.Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Truskawki płuczemy, odsączamy na sicie. Usuwamy szypułki i kroimy w cienkie plasterki. Borówki amerykańskie również płuczemy, osuszamy. Owocami dekorujemy sernik. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.