SUPERPRZEPIS

Czekoladowy torcik z rabarbarem

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Czekoladowy torcik z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Torcik ten to połączenie kwaśnego, orzeźwiającego smaku rabarbaru ze słodką czekoladą. Wszystko w postaci galaretek na czekoladowym biszkopcie, co sprawia, że ciasto jest lekkie i bardzo smaczne.

Składniki:

Czekoladowy torcik z rabarbarem

BISZKOPT:

GALARETKI:

  • 500g rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka wody
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladowy torcik z rabarbarem

ETAP 1:

Czekoladowy torcik z rabarbarem
Do ubitych białek wsypać suche składniki.

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki i wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 20cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Papier usunąć, a ciasto ponownie włożyć do formy.

ETAP 2:

Czekoladowy torcik z rabarbarem
Zmiksowany rabarbar połączyć z galaretką.

Rabarbar pokroić, włożyć do garnka razem z cukrem i wodą. Smażyć, aż zacznie się rozpadać, wtedy zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić powtórnie na małym ogniu i wsypać galaretkę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odlać 3/4 galaretki rabarbarowej, a resztę wystudzić i wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do stężenia.

ETAP 3:

Czekoladowy torcik z rabarbarem
Część galaretki rozpuścić z czekoladami.

Odłożoną galaretkę postawić nad kąpielą wodną i dodać połamane czekolady.

ETAP 4:

Czekoladowy torcik z rabarbarem
Na wierzchu wylać czekoladową galaretkę.

Kiedy się rozpuszczą, przestudzić i wylać na stężałą warstwę galaretki. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Smacznego :)