anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Czekoladowy tort lalka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten tort był w gazecie Chwila Dla Ciebie, miałam zaszczyt gościć w czasie jego przygotowania redaktora.

Czekoladowy tort lalka

Składniki:

Czekoladowy tort lalka

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 0,5 l mleka
  • 1 op budyniu
  • 500 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki kakao
  • Na wierzch około 0,5 kg masy cukrowej
  • 1 lalka barbie

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort lalka
Biszkopt Białka ubić na sztywno z cukrem . Mieszając dodać żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia i z kakao razem z mąką. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i wlać do dwóch tortownic o średnicy 20 cm. Upiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Masa Budyń ugotować na mleku , ostudzić masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem , dodać kakao i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz budyń dokładnie wymieszać. Brzegi jednego z biszkoptu zkroić aby tworzyły stożek. Każdy z biszkoptów pokroić na 3 części. Przekładać masą czekoladową. Na środku tortu wydrążyć dziurę i włożyć w nią lalkę. Udekorować masą plastyczną .